El dissabte passat, en el marc dels Premis Ciutat de Tarragona, vaig rebre el Premi al Guió de ficció radiofònica per l’obra Indigestió (versió breu i en format radiofònic del text de teatre que actualment estic ampliant). Es tracta de la primera vegada que es convoca aquesta categoria, en motiu de la commemoració del 30è aniversari de Tarragona Ràdio. El  jurat estava format pels periodistes Marta Montagut, Sara Sans, Toni Orensanz, Josep Suñé, Anna Plaza i Núria Cartañà. En el lliurament del guardó, Josep Suñé i Núria Cartañà van llegir l’acta del jurat, en la qual destacaven haver valorat “un bon diàleg amb estructura teatral i que partir d’un fet que pot semblar anecdòtic, es desenvolupa tota una història personal que enganxa l’oient gràcies al bon ús de la tensió dramàtica i el control del ritme narratiu. A nivell literari, s’aconsegueix un diàleg àgil, natural i versemblant. Un text modern pel que fa al llenguatge, estructura i temàtica, amb frases entretallades i paraules que suggereixen més enllà del que diuen”.

Indigestió planteja la conversa d’un matrimoni que, un bon matí tot esmorzant, es troba a la portada del diari la tristament famosa foto del nen sirià Aylan, trobat mort damunt la sorra d’una platja turca. A partir d’aquest fet, el matrimoni inicia una conversa que posa damunt la taula diferents punts de vista, deixa en evidència la seva diferència de valors i posa en perill la seva relació. Una part del premi rebut consisteix en l’enregistrament de l’obra i posterior emissió per Tarragona ràdio.

Els Premis Ciutat de Tarragona són uns premis literaris molt consolidats amb vint-i-set anys d’història, que compten habitualment amb tres categories: la de novel·la, la de traducció i la de relat breu. El periodista i escriptor de Xàtiva Xavier Aliaga es va endur el Pin i Soler de novel·la per l’obra Les quatre vides de l’oncle Antoine, mentre que el premi Vidal Alcover de traducció se’l va endur la traductora barcelonina Judit Romeu per la traducció de la novel·la Els sofriments del príncep Sternenhoch, de l’autor txec Ladislav Klíma. També hi va haver el premi de narrativa curta per Internet Tinet, atorgat a la periodista Amanda Bassa pel seu conte Obsessió. Tal com va fer notar el Xavier Aliaga i es pot apreciar en la imatge dels guardonats que encapçala el post, aquest any ha resultat ser un premi majoritàriament femení, amb tres dones i un home. 

L’acte de lliurament va tenir lloc al Teatre Metropol de Tarragona, que es va omplir amb públic molt receptiu. Va cloure amb un concert d’homenatge al llibreter i poeta tarragoní Joan Antònio i Guàrdias, amb motiu del cinquanta aniversari de la seva mort, que va protagonitzar la seva besnéta. En acabar, tothom estava convidat a una copa de cava, moment en què molts assistents van aprofitar per comentar la vetllada.

Notícia del Premi de guió radifònic de ficció

Notícia dels Premis Ciutat de Tarragona 2017

 

 

 

 

 

Amb l’escriptor Joan Cavallé, en aquest cas com a coordinador dels Premis Ciutat de Tarragona, i els periodistes Josep Sunyé i Núria Cartanyà, de Tarragona Ràdio, creadors d’aquesta categoria que es lliurava per primer cop. Tots quatre mostrem l’original trofeu  elaborat per la joieria Personal únicament per aquesta ocasió.