Fa uns dies vaig participar a un Pitching de Dramatúrgia. El pitching és un concepte que ve del cinema i consisteix en descriure un guió amb l’objectiu de despertar-ne l’interès per a produir-lo. Es tracta d’unes presentacions, habitualment a porta tancada, que van dirigides a potencials compradors, ja siguin productors, distribuïdors, programadors, etc. En aquest cas, el concepte es va traslladar al sector teatral. La proposta és una iniciativa de l’associació Barcelona Playwrights  i va tenir lloc el passat 3 de desembre a Girona en el marc del Festival Temporada Alta. És el segon any consecutiu que s’organitza aquí i suposa una altra activitat de suport a la dramatúrgia catalana en el citat festival. Però si l’any passat el van presentar únicament els membres de l’associació, en aquesta edició van obrir la convocatòria a altres dramaturgs, fet remarcable i d’agrair. Els cinc autors participants vam ser Marília Samper, Carles Mallol, Esteve Soler, Blanca Bargadil i jo mateixa.

Com en tot Pitching, els autors teníem un temps limitat per presentar el text de la manera més atractiva possible; en aquest cas, entre cinc i set minuts, en què calia destacar el més important i genuí de l’obra. Seguidament vam poder oferir una breu lectura d’un fragment de cada història. Les lectures d’aquesta edició van anar a càrrec dels actors Jordi Rico i David Marsé, i les actrius Carme Pla, Muguet Franc i Maria Ribera. A l’acte hi van assistir alguns representants de productores i teatres privats, si bé personalment hi vaig trobar a faltar alguns responsables que em consta que hi estaven convidats i que penso que és una llàstima que no hi fossin. Crec que el concepte en sí mateix és molt interessant pels autors, que podem presentar els nostres projectes directament als possibles compradors, però considero que també ho és pels productors o programadors, que en poc més d’una hora reben diferents propostes teatrals, resumidament i amb una mostra d’exemple. En general, l’organització va ser molt bona i l’experiència, molt gratificant. Un plaer també compartir-la amb els altres dramaturgs, participants o organitzadors, així com treballar durant una estona amb aquest equip artístic.

A banda de Girona, Barcelona Playwrights també va organitzar aquest any 2016 un Pitching de Dramaturgia a Madrid. Per tant, ja en van tres. Esperem que n’hi hagi molts més i, posats a demanar, que els projectes presentats puguin d’una manera o una altra veure la llum; és a dir, que arribin a portar-se a escena.

Notícia relacionada

+ info de Barcelona Playwrights