L’Altre Festival és un esdeveniment cultural internacional que busca la difusió, la creació, la participació i l’exhibició de les arts escèniques en el col·lectiu de persones amb trastorn mental. Se celebra des de 2015 a la Fabra i Coats de Barcelona , i aglutina companyies de procedència diversa. En el meu cas, va ser Estepa Teatre, procedent de Mallorca, qui va representar el meu text Pedra, paper, tisora. L’actriu i directora Bàrbara Nicolau en va fer l’adaptació i direcció, amb una proposta que apostava per la vessant més còmica i que donava encara més joc a l’ampli repartiment.

“Pedra, paper, tisora” és un recull d’escenes breus basades oiriginalment en textos de narrativa que vaig reunir en el recull homònim. La proposta teatral ja s’havia portat a escena previament, el 2014, a Teatre de Ponent amb el Grup Nyoca i sota la direcció de la Mariona Casanovas.  El títol de l’obra, que fa referència al conegut joc, dóna una pista sobre el tema de fons: el fet de decidir pot portar els esdeveniments o la vida cap a camins ben diferents… En el cas d’Estepa Teatre, l’aposta per la comicitat va contribuir a riure’ns una mica més de les nostres pròpies manies i limitacions.

Es diu que l’ànima de l’Altre Festival va molt més enllà d’un festival cultural ja que, a més a més de les propostes escèniques en sí mateixes, variades i de qualitat, suposa la creació de companyies com a eficaç eina rehabilitadora, normalitzadora i inclusiva de la vida de les persones amb trastorn mental, i alhora esdevé un potent instrument de lluita contra l’estigma d’aquest col·lectiu. Tot plegat en un context inspirador com és aquest privilegiat espai de creació del barri de Sant Andreu.

A banda del festival, Estepa Teatre té previst fer noves funcions del muntatge; entre elles, al Teatre de Manacor i al Teatre Principal de Palma.