Idea i text: Elisenda Guiu

Lectura: Oscar Molina i Elisenda Guiu

Il·lustració: Sandra Castell

Organització: Òmnium Cultural / Ajuntament de Teià.

En motiu del 25N, Dia internacional per l’eliminació de la violència envers les dones, vam presentar un conjunt de píndoles literàries dedicades a diferents aspectes i qüestions sobre aquesta xacra social; 25 textos, simbòlicament, que reben el nom de píndoles perquè són narracions breus però intenses, i alhora perquè la iniciativa de trobar-nos novament pretenia curar una mica l’ànim. La proposta va tenir una gran acollida i properament se’n farà una nova edició.

 

A continuació, es pot llegir la primera de les 25 píndoles presentades.

Mama, el Joan em pega. De vegades. Quan s’enfada. A l‘hora del pati. Quan juguem. No entenc per què ho fa. És el meu amic.

Mestre, el Joan pega la meva filla. De vegades. Quan s’enfada. A l’hora del pati. Quan juguen. No entenc per què ho fa. Sembla un bon nen.

Joana, el teu fill pega la Berta. De vegades. Quan s’enfada. A l’hora del pati. Quan juguen. No entenc per què ho fa. És un bon nen.

El meu fill/ Joan… pega. Només de vegades. Només quan s’enfada. A l’hora del pati. Quan juguen. No entenc per què ho fa. Ell no és així.

La mare del Joan ho explica al pare. D’amagat, perquè el Joan no la senti. Perquè el Joan no vegi com el seu pare s’enfada amb ella. I li alça la veu, i la mà. Quan tothom dorm. O això creuen.

El Joan els sent des del llit. Sent com el pare crida, i s’enfada amb la mare. I fa un cop fort damunt la taula. No entén per què ho fa.

I el Joan, al seu llit s’empassa la ràbia i plora.