S’apropa el final de curs i amb ell també la meva experiència d’Autors a les aules, que aquest any he conegut per primer cop i que m’ha permès visitar escoles ben diverses. Es tracta d’un programa promogut per la Institució de les Lletres Catalanes que vol fomentar l’escriptura i convida els escriptors a parlar amb els alumnes de la seva feina. Tot i que anteriorment ja havia visitat alguna escola pel meu compte, he de reconèixer que sempre m’ha fet cert respecte plantar-me davant d’una classe plena d’ulls impacients que esperen sense complexes que captis la seva atenció. Aquesta em sembla una de les tasques més difícils i admirables que fan, també en aquest sentit, els i les mestres. Però jo no sóc mestra, i tenia por de no tenir prou recursos. I si el grup se’m dispersava? I si alguns elements subversius se’m rebel·laven? O si senzillament visualitzava en la cara de tots ells un profund avorriment perquè allò que els explicava no “molava” prou? Aquest seria el meu principal repte: aconseguir captar l’interès de tots ells, alumnes de diferents cursos i edats, i fer-ho tot parlant-los de l’ofici d’escriure.

El primer contacte va ser a l’escola Pompeu Fabra de l’Hospitalet. M’hi esperaven quaranta alumnes de quart disposats a preguntar qualsevol qüestió del protagonista d’Un superheroi amb poca traça. Em va sorprendre la quantitat de detalls que havien retingut de la història, i de la capacitat de trobar-hi infinitat d’aventures alternatives. En vaig sortir entusiasmada, i la sensació es va corroborar a l’experiència següent, a l’escola Francesc Cambó de Verges; en aquest cas van muntar el col·loqui a la sala de plens de l’ajuntament, que es va omplir de nens i nenes vestits de superherois, amb capes grogues i malles liles, tal com jo havia imaginat el meu protagonista. També a l’escola Matagalls de Santa Maria Palautordera, els alumnes m’havien preparat boniques sorpreses que tenien a veure amb els llibres treballats, així com els nens i nenes de l’Escola Dr. Pinyol i Aguadé de Cornudella, als quals la història d’El Raïm Inquiet els tocava de molt a prop. I la meva experiència a Primària va cloure amb una jornada de celebració a l’escola Zer del Pont Trencat a Santa Maria Palautordera, on tindria l’ocasió de conèixer els alumnes dels diferents cursos enmig d’una festa primaveral.

Però no podia encara cantar del tot victòria. Tenia una assignatura pendent: em mancava visitar l’ESO! Si en general ja em feia respecte una classe plena de nenes i nens, és fàcil d’imaginar el que em feia plantar-me davant de cinquanta adolescents a punt de deixar l’institut. Tornava a aparèixer aquella espècie de por, i vaig arribar a l’aula de quart de l’Escola Minguella de Badalona amb tot un arsenal de llibres i notes que encara em semblava insuficient. Tanmateix, un cop va començar la sessió, la conversa va començar a fluir, les mans es van anar alçant, les preguntes proliferant i el meu rictus relaxant. Aquella hora de classe va acabar improvisadament veient tots junts el curt que ells mateixos havien escrit, gravat i muntat, i vaig sortir d’allà amb l’etiqueta de “prova superada” i l’esperit content.

Miro enrere i veig que l’experiència amb uns i altres ha sigut del tot gratificant. Mentre alguns mestres em comentaven la necessitat d’activitats com aquesta, em va venir al cap que també seria interessant tenir una experiència similar amb l’il·lustrador o il·lustradora d’algun dels llibres treballats, ja que molts alumnes preguntaven també per aquesta tasca. I, ben mirat, també ho seria que un dia hi pogués anar el cuiner a explicar com cuina els seus plats, l’arquitecte com dissenya els seus edificis o el jardiner com cuida les seves flors. Segur que nens i nenes en traurien aportacions enriquidores. Però sens dubte també ho farien tots aquests professionals si en tinguessin l’oportunitat i poguessin trobar-se amb tants ulls impacients i, mica en mica, despertar-los l’interès fins a veure’ls brillar. Definitivament, anar a les aules “mola”.

+ info del programa: http://www.lletrescatalanes.cat/ca/programes/lletres-a-les-aules/autors-a-les-aules-u